Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ένα γράμμα από το μέλλον, και μια ερώτηση για τον Παππού...

Αγαπητέ Μπαμπά,

Ευχαριστώ για το γράμμα που μας έστειλες, δυστυχώς το λάβαμε μόλις τώρα.  Θέλω να ξέρεις ότι είμαστε καλά. Μετακομίσαμε πρόσφατα στο Dili, όπου μας έχουν δώσει καλή δουλειά και σε μένα αλλά και στην Έλενα. Εντάξει, λόγω της συνθήκης του 2035, δεν έχουμε τον ίδιο μισθό με τους ντόπιους, αλλά τουλάχιστον δεν πεινάμε, και έχει και άλλους μετανάστες εδώ (όχι πολλούς Ελληνόφωνους όμως), οπότε έχουμε συντροφιά στο χωριό μας.

Τώρα που ζούμε και πιό κοντά στην δουλειά, έχουμε και 4 με 5 ώρες την εβδομάδα για να βλέπουμε και τα παιδιά.. Τα παιδιά μεγαλώνουν, το σχολείο πάει μια χαρά. Δεν θα το πιστέψεις, ο Τζόννυ πήρε πρόσφατα τον καλύτερο βαθμό στα Κινέζικα στην τάξη του! Ποιος ξέρει, αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να βρει και καλή εργασία στην Κίνα κάποια μέρα. Το βιβλίο εκείνο που μας είχες στείλει για τα παιδιά με τα Ελληνικά, μας το πήραν δυστυχώς, ελπίζω να μπορείς να βρεις άλλο ένα για να μας το στείλεις, ξέρω ότι είναι δύσκολο. Μόνο θυμήσου να μην γράψεις ότι είναι βιβλίο, ώστε να μην το ανοίξουν. Κατά τα άλλα πάνε πολύ καλά. Περιμένουμε πως και πως, να φτάσει ο μεγάλος τα 14, οπότε θα μπορέσει να βοηθήσει και στο εισόδημα της οικογένειας. Ήδη μας είπαν ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας. Τότε, θα μπορούμε να σε παίρνουμε και τηλέφωνο κάθε τόσο.

Εσείς πως πάτε; Η αλήθεια είναι ότι δεν χάρηκα με τα νέα για την συνοριακή γραμμή που έβαλαν έξω από την Θήβα, αλλά τουλάχιστον απ' ότι μου είπες, έχεις αρκετά κουπόνια ακόμα. Μάλλον κάτι ξέρουν από τα Κεντρικά, καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να είστε ξέφραγο αμπέλι. Ελπίζω η αδελφή μου να σε προσέχει. Χάρηκα που ανέφερες ότι έπιασε δουλειά στο Διοικητήριο. Είδες που σου είπα να ξέρει καλά Γερμανικά; Είναι καλό ότι έχει τουλάχιστον μια σταθερή εργασία.

Διάβασα που μου λες ότι σταμάτησαν τα λεωφορεία. Το ξέρω, είναι δύσκολα χωρίς δυνατότητα μετακίνησης. Είδα στο Δίκτυο ότι η Γερμανία έχει περάσει νέο διάταγμα, για ολόκληρη την Νότια Περιοχή, για αυτούς που δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Ελπίζω σύντομα, να το υλοποιήσουν, οπότε να μπορείς να πάρεις τουλάχιστον το τρένο, για να φτιάξεις και εκείνο το δόντι που μου έλεγες στην Τρίπολη. Ξέρω, δεν σου αρέσουν τα ταξίδια, αλλά μην το αφήσεις, μόλις μπορέσεις.

Είναι καλό που τελικά επέτρεψαν να καλλιεργείτε τις δικές σας πατάτες, αρκεί να φυτεύετε τις Monsanto P901. Είναι οι καλύτερες.  Δεν ρωτάς και μας, που μας δίνουν τις παλιές P801! Εσείς τουλάχιστον τις κάνετε ριγανάτες με ψωμάκι και λίγο λάδι είναι μια χαρά. Αλλά δεν παραπονιέμαι. Εδώ θα καταφέρουμε σιγά σιγά να χτίσουμε μια ζωή, αν όχι εμείς, τουλάχιστον τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ όμως για σένα. Σκεπτόμουνα, μήπως το σκεφτόσασταν πάλι να ερχόσαστε να μένατε εδώ. Το ξέρω δεν έχουν βγάλει νέες άδειες ακόμα, αλλά σε παρακαλώ, σκέψου το και πάλι, τα παιδιά θα χαρούν να σε γνωρίσουν. Σίγουρα θα βγάλουν στην Νότια Περιοχή κάποιες άδειες. Κάθε χρόνο βγάζουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες. Πες στην αδερφή μου να το παρακολουθεί, και να πάει την πρώτη μέρα να τις πάρει τουλάχιστον, και μετά αποφασίζετε τι θα κάνετε. Έτσι κι αλλιώς, δεν κοστίζει τίποτα να τις πάρει κανείς, και είστε μόνο δύο άτομα. Κρατήστε και μερικά κουπόνια ή δελτία (τα Γερμανικά δελτια τα δέχονται καλύτερα) στην άκρη για την περίπτωση που θα κάνετε τελικά το ταξίδι. Και μην ανησυχείς. Στο έχω ξαναπεί, δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις εσύ. Θα τα βολέψουμε. Μόνο η Μαρία θα δουλέψει όπως και εμείς. Για την γλώσσα, πες της να μην ανησυχεί, έτσι κι αλλιώς, εάν κάνει την δουλειά της, δεν θα της μιλά κανείς.

Αααα, πριν το ξεχάσω, ο μικρός μου κάνει συνέχεια μια ερώτηση, που δεν ξέρω  να απαντήσω ακριβώς, γιατί θέλει λεπτομέρειες. Έχει βαλθεί να μάθει για την παλαιά Ελλάδα, και γράφει κάποια πράγματα στο ημερολόγιό του. Τέλος πάντων, η ερώτηση του ήταν:

Εσύ τι έκανες στην Χούντα και κατάρρευση του 2010-2017;

Αν μπορείς απάντησε μου σε αυτό, πες καμιά Ιστορία για το πως περνάγατε τότε, θα χαρεί πολύ να μάθει νομίζω...

Έχεις και χαιρετίσματα από την Έλενα. Θα ξαναγράψω σύντομα,

Με αγάπη,
Ο Γιώργος, η Ελένη και τα παιδιά,

Dili - Timor-Leste, Νέα Ινδονησία, Τρίτη, 26 Απριλίου 2044





...ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ 2013...

ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;;;

Το "γράμμα" αυτό απαντήθηκε...
Διαβάστε την "απαντηση" του Παππού εδώ

Καλή Λευτεριά!

Σ.Κατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.