Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Tι δεν άκουσα στη ΔΕΘ από τον κ. Τσίπρα

Του Θέμη Συμβουλόπουλου
1.Δεν άκουσα τι θα γίνει με την πώληση της μικρής ΔΕΗ, και γενικά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών. Επίσης αν για όλους τους υπόλοιπους εκτός τους 300000 του κοινωνικού τιμολογίου, θα υπάρξει δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Δεν άκουσα τι θα γίνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την διασφάλισή - χρηματοδότησή του, παρά την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε όλους. Προβλέπεται δημόσια δαπάνη για το κατεστραμένο σύστημα υγείας; Θα χτυπηθούν προμηθευτές πολυεθνικές και κυκλώματα που νέμονται τον χώρο;

3.Δεν άκουσα τι θα γίνει με τον 14ο μισθό. Αν η αποκατάσταση του 13ου μισθού θα προβλέπεται έως τα 700 ευρώ, αυτός που παίρνει 750 δεν θα το δικαιούται; Γιατί μόνο στους συνταξιούχους, και τι σημαίνει το σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες; Υπάρχει πιθανότητα, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες να ξανακοπεί;

4. Επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ. Δεν άκουσα το χτύπημα στην χειραγώγηση της τιμής από τις μεγάλες εταιρείες και το καρτέλ των διϋλιστήριων στην χώρα μας. Το 0,90 ήταν και τότε ακριβό.

5. Την πλήρη κατάργηση των δυσβάστακτων φόρων που νομοθετήθηκαν στην διάρκεια του μνημονίου, φόροι εισοδήματος, χαράτσια, την σεισάχθειά τους και την επιστροφή των χρημάτων σε όσους αναγκάστηκαν να τα πληρώσουν. Την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με σκοπό να πάψει να λειτουργεί ως μηχανισμός αφαίμαξης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.

6. Την πλήρη σεισάχθεια των χρεών μας στις τράπεζες. για όλους τους πολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση. Η Νέα Σεισάχθεια που προτείνει ο κ. Τσίπρας και περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη, συνιστά έμμεση αναγνώριση των χρεών και νέες δόσεις (84). Η πληρωμή δόσεων ως το 1/3 του συνολικού εισοδήματος σημαίνει φορολογική δικαιοσύνη;

7. Δεν άκουσα την κατοχύρωση ανελαστικών θέσεων εργασίας στη βάση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης και την κατάργηση όλων των μορφών ευλύγιστης, προσωρινής και μερικής απασχόλησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

8. Δεν άκουσα την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ταμείο ασφάλισης κατά της ανεργίας και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον στο 80% του βασικού.

9. Δεν άκουσα την εξασφάλιση δωρεάν δημόσιας παιδείας σε όλους, και γενναία αύξηση από τον προϋπολογισμό στην δημόσια δαπάνη .

10. Δεν άκουσα κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και φόρο στις χρηματιστικές συναλλαγές.

11. Δεν άκουσα στήριξη της αγροτικής οικονομίας, του εισοδήματος των αγροτών, την εθνικοποίηση της αγροτικής τράπεζας τουλάχιστον, το χτύπημα των χονδρεμπόρων και μεσαζόντων.

12. Δεν άκουσα την εθνικοπίηση όλων των ΔΕΚΟ και την απεξάρτησή τους από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις νέμονται με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και των σχέσεών τους τόσο ως προς την κυβέρνηση όσο και ως προς την αγορά.

13. Δεν άκουσα τον έλεγχο των 4 συστημικών τραπεζών που ανακεφαλοποιήθηκαν με 220 δις ευρώ την περίοδο των μνημονίων, την δημόσια εκκαθάριση τους τον έλεγχο της ροής του χρήματος από και προς την Ελλάδα.

14. Την δραστική περικοπή των φανερών και μη δαπανών που συνδέονται με την κυβέρνηση, με υπουργούς, συμβούλους, βουλευτές και κόμματα, την αναθεώρηση ολόκληρης της πολιτικής κρατικών προμηθειών. Την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων των ιδρυμάτων και των ΜΚΟ από τον κρατικό κουρβανά.

15. Δεν άκουσα την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και φοροκινήτρων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και επιβολή συσσωρευτικής φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

16. Δεν άκουσα την απονομή δικαιοσύνης προς τους έλληνες πολίτες και ιδίως την τιμωρία όσων ψήφισαν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που εξαθλίωσαν και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία.

Επίσης δεν άκουσα τι θα γίνει με το χρέος. Πόσο ακριβώς θα διαγραφεί, πόσο αντέχει η πραγματική οικονομία με συγκεκριμένα στοιχεία, και πως δεν θα απομυζείται η παραγωγική ικανότητά μας στην ρήτρα ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή μερικά από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ήθελα επίσης να καταλάβω πως μπορούν αυτά να γίνουν μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, όταν οι κυβερνώντες έχουν περάσει στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας όλες τις βασικές δεσμεύσεις προς του δανειστές και την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να είναι άκρως ευάλωτη η χώρα σε πιέσεις, εκβιασμούς, ακόμη και επεμβάσεις άνωθεν και έξωθεν.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, και βλέπουμε!!



Ο Θέμης Συμβουλόπουλος είναι μέλος του Εθνικού Συντονιστικού του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.