Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κάθε αλήθεια που λέγεται, κάθε καλό που κάνουμε, έχει αποτέλεσμα. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.

του Σταύρου Κατσούλη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι ακριβώς είναι το κακό;


Κάθε εποχή έχει τα κακά της. Κάθε άνθρωπος επίσης. Αυτό, ή εκείνο, λέμε μεταξύ μας, είναι κακό. Έτσι λέμε τουλάχιστον. Είναι όμως έτσι; Μπορεί κανείς να κατέχει κακία με τον ίδιο τρόπο που κατέχει καλά πράγματα; "Είναι" δηλαδή, υπάρχει το κακό, έτσι όπως υπάρχει και το καλό; Με κάποιες απλές σκέψεις παρακάτω, μπορεί κανείς να κατανοήσει, και να απαντήσει τα ερωτήματα που τίθενται παραπάνω και μόνος του.

Ας δούμε μερικά από τα «κλασικά» κακά που έρχονται στην αντίληψή μας, είτε αυτά αφορούν τον εαυτό μας, είτε κάποιο άλλο πρόσωπο, είτε κάποια κατάσταση είτε κάποιο άψυχο αντικείμενο. Λέμε για παράδειγμα, ότι κάτι είναι καταστροφικό. Λέμε επίσης, ότι κάποιο άτομο έχει αδιαφορία. Μπορεί να δούμε ότι κάποιος έχει μίσος. Ή ότι κάποιο τεχνολογικό εργαλείο έχει βλάβη, κλπ.

Θα παρατηρήσουμε αμέσως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι το ρήμα σε κάθε μια από τις παραπάνω προτάσεις, είναι ως επί το πλείστον τα "είναι", "έχει". Οπότε λογικό είναι, η γλώσσα να μας υπαγορεύει έμμεσα και την παραδοχή που βρίσκεται πίσω από αυτήν: Ότι δηλαδή, όλα τα παραπάνω κακά, έχουν υπόσταση και ουσία.  Και όμως, εάν αναλύσει την φύση πρακτικά όλων των «κακών», θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό. Ας το δοκιμάσουμε:


Μίσος: Η έλλειψη της αγάπης.
Αδιαφορία: Η έλλειψη ενδιαφέροντος.
Βλάβη: Η έλλειψη οργανωτικής και λειτουργικής δομής. / Αφαίρεση υγείας, δομής ή λειτουργικότητας από κάτι.
Καταστροφή: Η ηθελημένη, πολλές φορές βίαια αφαίρεση της δομής ενός πράγματος. / Η πράξη εκείνη που αφαιρεί δομή από κάτι που πριν έχει κατασκευαστεί, ή με κάποιον άλλον τρόπο έχει ήδη δομή.
Φτώχεια: Η έλλειψη πηγών εισοδήματος.
Άγνοια: Η έλλειψη γνώσης.
Ασθένεια: Διαταραχή της σωστής λειτουργίας ενός οργανισμού. / Η έλλειψη λειτουργικότητας από έναν οργανισμό.
Αμάθεια/ αμορφωσιά: Η έλλειψη μόρφωσης. / Η έλλειψη καλλιέργειας, αγωγής, καλών τρόπων κλπ.
Απραξία: Η έλλειψη της πράξης.
Τεμπελιά: Η έλλειψη θέλησης για εργασία.
Ψέμα: Η έλλειψη της αλήθειας.
Εγωισμός: Η έλλειψη αγάπης για τον συνάνθρωπο.  / Έλλειψη μέτρου στην αγάπη για τον εαυτό μας.
Αρρώστια: Η έλλειψη της υγείας. / Προσβολή από ασθένεια.

Προσέξαμε κάτι; Πρακτικά το κάθε «κακό», δεν έχει υπόσταση από μόνο του. Απλά είναι η έλλειψη κάποιου πράγματος, συμπεριφοράς ή ιδέας που θεωρούμε γενικά θετικό ή καλό. Λογικά λοιπόν, όταν μιλάμε για το «κακό», ή όταν χαρακτηρίζουμε κάτι ως «κακό», αυτό που εννοούμε, είναι ότι διαπιστώνουμε μια η περισσότερες ελλείψεις. Κατ επέκταση, παρ όλο που υπάρχουν οι εκφράσεις αυτές, λογικά δεν στέκει να λέει κανείς ότι «αυτός έχει κακία», ή ότι «αυτό το πράγμα είναι κακό». Με άλλα λόγια, δεν φτάνει η γενική διαπίστωση. Θα πρέπει να  καταλάβουμε, ότι υπάρχει η έλλειψη του «καλού»... Η διαφορά λοιπόν του καλού από το κακό, δεν είναι η διαφορά μεταξύ ίσων αλλά αντίθετων ενεργειών, αλλά η διαφορά του φωτός από το σκοτάδι. Όποιος προσθέτει φως, αφανίζει το σκοτάδι. 

Τι σημαίνει αυτό για εμάς που ζούμε μέσα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της Πατρίδας μας; Η απάντηση είναι φανερή. Για να αντισταθεί και να εξαφανίσει κανείς το κακό, αρκεί να προσθέσει κανείς «καλά». Αυτή την δύναμη την έχουμε όλοι μας. Αρκεί λοιπόν να κάνουμε το καλό, να προσθέτουμε, αγάπη, ενδιαφέρον, οργάνωση, λειτουργικότητα, δομή, εισόδημα, εργασία, γνώση, μόρφωση, πράξη, αλήθεια, υγεία κ.ο.κ., για να αλλάξουμε την κατάσταση.


Όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε, τόσο πιο γρήγορα τα «κακά» θα μετατραπούν σε «καλά». Και όσο αφήνουμε να υπάρχει έλλειψη σε αυτά, τόσο το «κακό» θα εξαπλώνεται... Προσθέστε «καλό» στον συνάνθρωπό σας, στις συλλογικότητες σας, στον χώρο εργασίας. Προσθέστε τα και στις ιδέες σας, στους μηχανισμούς που έχετε οργανώσει για να ζείτε καλύτερα. Στις σχέσεις, στα σπίτια, στις γειτονιές. Γενικά στην ζωή μας... ας την γεμίσουμε με θετικά και καλά.  Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για όλους μας. 

Και γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να καταλάβουμε όλοι, ότι τίποτα καλό, τίποτα αληθινό που γράφουεμ και λέμε δεν πάει χαμένο. Όλα τα καλά και όλες οι αλήθειες συσσωρεύονται. Ότι καλό προσθέσει κανείς στην κοινωνία μας, θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι, που θα οδηγήσει στην λύση.


Μην ξεχνάτε συνέλληνες, ακόμα και ένα σπίρτο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπορεί να χαρίσει το απολύτως αναγκαίο φως για να υπάρξει όραση, κατανόηση και στο τέλος πράξη. Όσο εμείς προσθέτουμε φως, η δυνατότητα αναγέννησης θα υπάρχει.

Καλόν Αγώνα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.