Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τι σχέση έχει το debate του Τσίπρα, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί των συμβάντων στις Κάννες και τον Ναζισμό στην Ουκρανία;

του Σταύρου Κατσούλη*

Είπε λοιπόν ο Τσίπρας κάποια πραγματάκια στον άνθρωπο εκείνο, (τι άνθρωπο δηλαδή, για διάολο πρόκειται) στο περίφημο debate, για τις Κάννες.

Προσωπικά, θα μπορούσε να πεί κάποια πολύ πιο δυνατά πράγματα, όπως π.χ. να αναφέρει την διαπίστωση του ευρωκοινοβουλίου ότι τα μνημόνια και οι πολιτικές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και αντίθετες με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Από την άλλη, και περίπου την ίδια στιγμή, μάθαμε κι εμείς περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς (λέμε τώρα) έγινε στις Κάννες.

Μετά έχουμε και την άνοδο του Φασισμού/Ναζισμού στην Ουκρανία, την οποία βοήθησε να επισπευσθεί και το κάνει μέχρι σήμερα η ίδια η Ε.Ε..

Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι το γιατί να θέλει κανείς να επιμένει στην παραμονή μας σε ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, φασιστικό και απολύτως αδιαφανές στην λειτουργία του, μόρφωμα όπως η Ε.Ε. Στην Ε.Ε. που όλα τα σημαντικά, αποφασίζονται από το υπερ-διεθνές κεφάλαιο και διάφορα συμφέροντα από αψήφιστους σε επιτροπές κλπ. Και μάλιστα αυτός που θέλει να μείνει σε αυτό, να αυτοαποκαλείται και αριστερός, Δημοκράτης, προοδευτικός η οτιδήποτε άλλο. Εδώ, ένα και μόνο μέλος της ηγεσίας του νυηπιαγωγείου της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται στο ίδιο στούντιο, γίνεται χαμός και οι αποχωρίσεις γίνονται θέμα. Αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο φασισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να μην τους πειράζει και τόσο. ΤΙ να τους πειράζει δηλαδή, εδώ κάποιοι "Ευρωπαϊστές" θέλουν να ξεπουλήσουν τα πάντα, μέχρι και την ιδεολογία τους που λίγο πρίν ήταν το ιερότατον και οσιότερον πράγμα τους, για χάρη της Ε.Ε....

Δεν το καταλαβαίνω, ούτε θεωρητικά, ούτε πρακτικά, πως το κάνουν αυτό.

Εδώ ακριβώς είναι η σχέση που αναφέρθηκε στο παραπάνω ερώτημα: ΤΙ να την κάνει κανείς μιά τέ΄τοια Ευρώπη; Πότε κανείς σταματά κάθε προσπάθεια "διόρθωσής της" και συνειδητοποιεί, ότι αυτό το πράγμα, θέλει γρέμισμα κι από την αρχή, με ΝΕΑ υλικά;

Η ιδέα του ότι ένα κόμμα της Ε.Ε. θα αλλάξει την Ε.Ε. όπως είναι σήμερα, είναι πραγμιατικά τελείως τρελή και απίθανη. Το γιατί, είναι πολυ απλό: Γιατί, για να αλλάξει η Ευρώπη ουσιαστικά προς καλύτερο, τότε θα πρέπει να αλλαξουν τα πάντα, από την Ιδρυτική Συνθήκη της, μέχρι και τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά πιο σημαντικά, τους ίδιους τους ανθρώπους, αυτούς του μισητές της Δημοκρατίας, που τους αρέσει να κάνουν την δουλίτσα τους πίσω από κλειστές πόρτες και να στέλνουν εντολές και εγκυκλίους στα εκατομμύρια του κόσμου των Λαών της, παρακάμπτοντας ακόμα και τον υποτιθέμενο κοινοβουλευτισμό της.

Με λίγα λόγια, θα χρειαστεί να γίνει ένας τεράστιος αγώνας και μιά μεγάλη και βίαια ανατροπή όλων αυτών των γραφειοκρατών και των θεμελιωδώς τους συνθηκών και συμφωνιών. Δεν ξέρω γιά εσάς, εγώ δεν βλέπω, ούτε μπορώ να φανταστώ π.χ. τον Παπαδημούλη να εναντιώνεται στην ομοσπονδοποίηση, ούτε και τον Σταθάκη να αντιστέκεται ή να ακυρώνει τα μνημόνια και ούτε τον Μηλιό να κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση για το χρέος. Τέλος, δεν μπορώ καν να φανταστώ ούτε κατά διάνοια, τον ίδιο τον Alexis ηγέτη του SYRIZA, να έχει τις ικανότητες και δυνατότητες να γίνει όπως προσπαθούν να μας πείσουν, ηγετική μορφή ισότιμη με αυτές που υπήρχαν - συμφωνεί η διαφωνεί με τις θεσεις τους- κατά την εποχή ίδρυσης της ΕΟΚ...

Λέτε όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες στην Ε.Ε. να μην κάνουν, λέμε τώρα, ότι περνά από τα χέρια τους, για να μην χάσουν την εξουσία που έχουν τώρα; Και μέχρι εδώ, δεν αναφέρθηκαν καν οι "θεσμοί" όπως η ΕΚΤ, και ο ΕΣΜ, αν και ακόμα και αυτά, αποτελούν μόνο το κερασάκι στην τούρτα που είναι η Ε.Ε..

Ποιός δεν κατάλαβε ακόμα, ότι η "τούρτα" σάπισε, το πάρτυ τελείωσε και αυτό που σήμερα που χρειάζεται, είναι επειγόντως να πεταχθεί στα αζήτητα της Ιστορίας; Δυστυχώς, απ' ότι φαίνεται, είναι όλοι αυτοί που επιμένουν ότι η σωτηρία από το ολοκαύτωμα, θα έρθει μόνο αν βοηθήσουμε ακόμα πιο πολυ να κτιστούν περισσότεροι φούρνοι...

Αυτούς τους μηχανισμούς, τους ιδιωτικούς και με ασυλία μηχανισμούς δηλαδή, θα τους κρατήσουν, ή θα τους διαλύσουν η Τσιπραριστερά; Γιατί όσο υπάρχουν αυτοί, ότι άλλο και να αλλάξει, οι δήμιοι που είναι αυτοί και άλλοι οργανισμοί της Ε.Ε., θα είναι πάντα εκεί έτοιμοι να σφάξουν όποιον Λαό η ομάδα τους συμφέρει. Να γιατί έχει νόημα να ξέρουμε εάν αυτοί οι μηχανισμοί της καταστροφής μας, θα υπάρχουν στην "αλλαγμένη Ευρώπη" που μας υπόσχεται η Τσιπραριστερά. Να γιατί, έχει σημασία να επιμένει το Ε.ΠΑ.Μ. ότι όσο γονατίζουμε μπροστά στους υπηρέτες του ολοκληρωτισμού "στας Ευρώπας", δεν πρόκειται η Ελλάδα και καμιά άλλη χώρα να δει και πάλι άσπρη μέρα.

Εμείς στο Ε.ΠΑ.Μ. όμως, είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θέλουμε να μείνει ΤΙΠΟΤΑ όρθιο στην σημερινή φασιστική Ε.Ε., για να μπορέσουν επιτέλους οι Λαοί της να αποφασίζουν το πως, το γιατί και το πότε θα συμπορευθούμε, και σε ποιόν βαθμό, μόνοι τους, αυτοπροσώπως. Κανένας θεσμός τους δεν μας χρειάζεται. Καμιά τράπεζα τους επίσης. Τι μένει λοιπόν να κάνει η Τσιπραριστερά όταν έρθει στα πράγματα;

Υπάρχουν λοιπόν δύο και μόνο περιπτώσεις για τον SYRIZA: 

Στην πρώτη, η Τσιπραριστερά θα κάνει πράγματι την αναγκαία αντίσταση και οργάνωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η Ε.Ε. του σήμερα να κατεδαφιστεί πλήρως για να στηθεί κάτι καινούργιο και Δημοκρατικό.

Στην δεύτερη, θα προτιμήσει να κάνει κάποιες κινήσεις, έτσι ώστε να παραμείνει το υπάρχον νομικό αλλά και πρακτικό πλαίσιο της Ε.Ε., και θα προωθήσει κάποιες μικροαλλαγές και μόνον. Αλλαγές, που δεν λέω, μπορεί βραχυπρόθεσμα να ανακουφίσουν λίγο την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν την κατρακύλα που έχει πάρει το τρελοκομείο της Ε.Ε. προς τον ολοκληρωτισμό.

Εσείς, βλέποντάς τους, όλους αυτούς που μας θέλουν "σωσμένους" μέσα στο Ευρώ και την Ε.Ε. ποιά λέτε περίπτωση από τις δυό θα επιλέξουν; Δείτε τους λίγο, και βάλτε ένα στοίχηματάκι με τον ευατό σας.  Τους βλέπετε έτοιμους για μάχη και αγώνα τέτοιον, όπως περιγράφεται στην πρώτη περίπτωση, για να γρεμίσουν τα λάθη, τα πάρα πολλά λάθη, τα άπειρα λάθη της Ε.Ε.;

...Ούτε και εγώ.

Τι Ευρώπη όμως θέλει το Ε.ΠΑ.Μ. τελικά; Μα είναι πολύ απλό: Μιά Ευρώπη χωρίς Ε.Ε. και χωρίς Ευρώ! Όλα τα άλλα καλούδια που μας αραδιάζουν κάθε μέρα στα μέσα αποβλάκωσης, τα βρίσκουμε και μόνοι μας οι Λαοί της και μάλιστα πολύ καλύτερα. Δεν χρειαζόμαστε καμιά θηριωδία τύπου Ε.Ε. για να μας "διδάξει" την Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την Συνεργασία.

Αυτά μπορούσαμε να τα έχουμε ΟΛΑ πολύ πριν από αυτήν, και αν συνεχίσουμε όπως πάμε μέσα στην Ε.Ε. και το θανατηφόρο Ευρώ της, τότε δεν θα τα έχουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

*Ο Σταύρος Κατσούλης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.