Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Eξέχασες και δε μ’ ακούς;… εσένα κράζω, Μήτρο, διώξε, σου λέγω, τα σκυλιά, που μου χαλούν το φύτρο…»

του Γιάννη Σιδέρη*

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται αυτήν την ιστορική στιγμή στην ευρύτερη περιοχή, είναι πέρα και πάνω από κάθε πρόβλεψη για την πιθανή κατάληξή τους. Ας προσπαθήσουμε να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα πλεονεκτήματα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης εκθείασε ο Πούτιν:
«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ένωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» δήλωσε ο Πούτιν. (Καθημερινή 24.12.2013)

Ο Ρώσος πρόεδρος λοιπόν, δημιουργεί ήδη μια “ένωση” κρατών γύρω από την χώρα του. Ο στόχος προφανής. Να δημιουργήσει μια “ασπίδα”, στόχος που μόνο άγνωστος ως τακτική δεν είναι ακόμη και από το κοντινό παρελθόν. Ακριβώς όπως οι πρώην χώρες του Ανατολικού ...
μπλοκ, λειτουργούσαν για την ΕΣΣΔ, ο Πούτιν επιδιώκει να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής αποτελούμενη πρωτίστως, από τις όμορες χώρες.


Συνεχίζουμε από το δημοσίευμα της Καθημερινής: «Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν σχημάτισαν το 2010 μια Τελωνειακή Ένωση με δομή καθαρά τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η οποία θα μετασχηματιστεί το 2015 στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα μέλη, υπέρ της οποίας μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Σεπτέμβριο, η Αρμενία, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, η οποία ήλπιζε μέχρι σήμερα να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επίσης αποδέχθηκε να ενταχθεί σε αυτή την τελωνειακή ένωση.
Η Ρωσία είχε απαλλάξει την χώρα αυτή από τους δασμούς 30% για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ της είχε προσφέρει προνομιακές τιμές για την αγορά φυσικού αερίου.
Το Κιργιστάν, μια μικρή δημοκρατία στην κεντρική Ασία, είχε επίσης εκφράσει την πρόθεση να προσχωρήσει στην Ένωση αυτή.
Η Ρωσία επιχειρεί επίσης να προσελκύσει σε αυτήν την ένωση την Ουκρανία, την χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματικές προοπτικές στη βιομηχανία, υποσχόμενη στο Κίεβο σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα».

Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν θα ανέχονταν τις κινήσεις αυτές του Ρώσου προέδρου. Επίσης είναι προφανές πως η χώρα με την μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία από τι υποψήφιες της υπό δημιουργία ένωσης, είναι η Ουκρανία. Για το λόγο αυτό είχαμε τις αρνητικές αυτές εξελίξεις στη χώρα αυτή. Με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική ομοσπονδία, άραγε να σταθεροποιήθηκε η κατάσταση;

Διαβάζουμε στην “Ημερησία”: «Πολιτικό σεισμό σε Ουκρανία και Ρωσία προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και το οποίο περιέχει την συνομιλία της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλιας Τιμοσένκο με τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, Νέστορ Σίφριτ. Η Τιμοσένκο φέρεται να ζητά τον αφανισμό των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Ουκρανία, την Κριμαία και τη Ρωσία….».
«Οι Ουκρανοί πρέπει να πάρουν τα όπλα εναντίον των Ρώσων, ώστε ούτε καν καμένη γη να μη μείνει όπου υπάρχει Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό που συνέβη ξεπερνά κάθε όριο. Είναι ώρα να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώσουμε τους Ρώσους μαζί με τον ηγέτη τους. Είμαι έτοιμη να πάρω ένα πυροβόλο και να πετύχω το γ….ο ηγέτη τους στο κεφάλι» φέρεται να λέει η Τιμοσένκο. “Αν ήμουν εγώ ήμουν στην εξουσία δεν θα υπήρχε καμία γ….η περίπτωση να πάρουν την Κριμαία» δηλώνει.
(Δείτε το σχετικό βίντεο στο youtube http://www.youtube.com/watch?v=6RxSzSWbcxo)

Το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης φαίνεται να συντηρεί την ένταση. Όμως για τον λαό της Ουκρανίας, τώρα αρχίζουν τα προβλήματα. Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική:

«Η Ουκρανία θα αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες κατά 50% και πλέον από την 1η Μαΐου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις βάσει ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2018, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η αύξηση αυτή,  όπως αναφέρει το Reuters, η οποία αναμένεται να είναι επώδυνη για τους περισσότερους Ουκρανούς, καθώς το φυσικό αέριο ήταν επιδοτούμενο από το κράτος ως σήμερα, αποφασίστηκε από την μεταβατική κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Για τις βιομηχανίες η αύξηση θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, ανέφερε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης

Ιδιαιτέρως στην ανατολική περιοχή της χώρας, μάλλον ο λαός δεν θα παραμείνει αδρανής, από τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία είναι ανοιχτή.


Αλλά μόνο στην Ουκρανία είναι το πρόβλημα;


Την Τρίτη 18 Μαρτίου ο Μίκαελ Μπούρλα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Yπεδνειστερίας, όπως ονομάζεται η περιοχή, η οποία θέλει να αποσχισθεί, κάλεσε τον πρόεδρο του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίχκιν να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την σύνδεση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της Ρωσίας Vedomosti, ο πρόεδρος του Σοβιέτ της πόλης Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της Υπερδνειστερίας, θύμισε στον ομόλογό του ρώσο ότι σε ένα δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2006 -και δεν το αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση- το 97% του πληθυσμού είχε ζητήσει την επανασύνδεση με τη Ρωσία.


«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας δεν έχουν καμία εξουσία στην Υπερδνειστερία η οποία ζητάει από την Ρωσία να την αποσχίσει» γράφει στην επιστολή του ο Μπούρλα. (Geopolitics Editorial Team)

Η αντίδραση της ΕΕ άμεση. Έτσι αποφάσισε, εξάλλου, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή «το αργότερο τον Ιούνιο» συμφωνιών σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Μέχρι τον Ιούνιο η Ενωση θα έχει μάλιστα καταρτίσει, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης «ιδίως από τη Ρωσία».

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag

«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία», δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.


«Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, ο Πούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμπεριφορά του», είπε ο Γιούνκερ, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Έτσι λοιπόν, όλα δείχνουν ότι άλλη μια εστία έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ενδέχεται να θέσει αντιμέτωπους τους “δυτικούς” με την Ρωσία.

Το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν στον παγκόσμιο χάρτη. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι ανακατατάξεις απρόβλεπτες. Η χώρα μας, σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, για μια ακόμη φορά, είναι έρμαιο στα χέρια ξένων αρπακτικών, με κυβερνώντες, ανθρώπους, όχι μόνο κατώτερους των περιστάσεων, αλλά πλήρως υποταγμένους. Η τελευταία δήλωση του ΥΠΕΞ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλου, χαρακτηριστική της ενδοτικότητάς τους: Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, το χρέος είναι βιώσιμο γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών και διότι μετά το “κούρεμα” και την αναδιάρθρωσή του το 2012 «έχει πολύ καλά παραμετρικά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη διάρκεια, το μικρό μέσο επιτόκιο, η ύπαρξη περιόδου χάριτος και η κλιμάκωση των λήξεων».
«Εάν επρόκειτο να μας προσφέρουν κάποιοι περαιτέρω μείωση (“κούρεμα”) της ονομαστικής τιμής του χρέους, προφανώς και θα τη δεχόμασταν, αλλά το να λέμε εμείς οι ίδιοι ότι χωρίς νέο ονομαστικό “κούρεμα” το χρέος μας ούτε είναι, ούτε θα γίνει βιώσιμο, είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου, των θυσιών του ελληνικού λαού και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε.

Περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει! Οι άνθρωποι είναι απλώς επικίνδυνοι! Πρέπει να τους ανατρέψουμε, γιατί όσο παραμένουν στην εξουσία η χώρα κινδυνεύει με αφανισμό! Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν την προσωπική ευθύνη και να δώσουν την απάντησή τους στις επερχόμενες εκλογές, καταψηφίζοντας όλους τους “ευρωλάτρες”. Γιατί, επιτέλους, οι πολίτες πρέπει να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας και να μην επιτρέψουμε στην ηγεμονική ΕΕ, να μας αντιμετωπίζει ως προτεκτοράτο στα επεκτατικά σχέδιά της! Γιατί η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, μας δίνει την δυνατότητα να επωφεληθούμε αυτών των ανακατατάξεων.


Αυτοί, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Εμείς;
Εμείς:
«Παληόφραγκοι, που πέφτουνε σαν όρνια στα ψοφίμια,
εκείνοι πάντα κυνηγοί και πάντα εμείς αγρίμια.»
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Από πότε;
Από πάντα…

*μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.