Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Δωρέαν Χρήμα για όλους τώρα*

Καθώς στην ελλάδα αναμένουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα του λότο (αλλιώς γνωστό κι ως PSI++), για την επιτυχία του οποίου ας μην είμαστε σίγουροι (διότι δεν θα πάρουν όλοι δωράκια όπως οι ελληνικές τράπεζες), στην ευρώπη παίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο παιχνίδι που έχει να κάνει με το πόσο χρεοκοπημένα πια είναι τα 2/3 της ευρωζώνης. (αλλά δεν είναι ευγενικό να το λέμε)


Πάρε κόσμε 300δις, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει.*
Η ΕΚΤ στις 29/02 πρόσφερε την αγαπημένη μας “έκτακτη βραχυπρόθεσμη τριετή ρευστότητα” (το έκτακτη και βραχυπρόθεσμη το εννοούν σε γεωλογικές περιόδους). Στα 530δις έκατσε η μπίλια αυτή τη φορά, εκ των οποίων τα 300δις είναι φρέσκα φρέσκα και ζεστά από το πληκτρολόγιο της εκτ, κατευθείαν στους λογαριασμούς των τραπεζών. Όπως είναι εμφανές οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ταυτόχρονα οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήταν εκτός αγορών αν δεν είχαν αυτή την ένεση νέου χρήματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά (η πρώτη ήταν το δεκέμβρη).


Να υπενθυμίσουμε εδώ γιατί είναι σημαντικό αυτό το φρέσκο χρήμα.
Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων έχουν πέσει από το 7-8% που ήταν πριν τα μαγικά της εκτ, στο 5%, κάτι που φυσικά δεν κάνει το ιταλικό χρέος καθόλου μα καθόλου διαχειρίσιμο, αλλά δεν είναι πολύ ωραίο να λέμε ότι υπήρχε πτώση?

Ταυτόχρονα οι γαλλικές τράπεζες συνεχίζουν να προσπαθούν να μαζέψουν όσο χρήμα μπορούν πουλώντας ό,τι βρουν μπροστά τους, αφού βρίσκονται εκτός αγορών από τον αύγουστο (αλλά ας μείνει μεταξύ μας μέχρι τις εκλογές αν γίνεται εντάξει?).

Το βέλγιο πληρώνει το βαρέλι δίχως πάτο που ονομάζεται DEXIA και το οποίο φορτώνει κάθε τρίμηνο το βέλγικο χρέος με ποσά που θα έκαναν την αύξηση του ελληνικού χρέους τα τελευταία δύο χρόνια να φαίνεται τουλάχιστον μετριοπαθής.

Η νέα δεξιά ισπανική κυβέρνηση έπαιξε έναν αλογοσκούφη στην κομισιόν ανακοινώνοντας πως τελικά αυτοί οι σοσιαλιστές μας κορόιδεψαν και το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο και εκείνη τη συμφωνία που είχαμε κάνει για την μείωσή του ας την ξεχάσουμε βρε παιδιά εεε?

Η πορτογαλία, μετά τα εντυπωσιακά (χαχα) στατιστικά που ανακοίνωσε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και έκαναν τους ντόπιους μνημονιακούς να αλαλάζουν για την πετυχημένη πορεία της, αποφάσισε να αφήσει τη βαρύτητα να λειτουργήσει και έχει πάρει τον ελληνικό δρόμο με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Η ιρλανδία ελπίζει πως όλοι θα την ξεχάσουν αρκετά προκειμένου να μην ασχολούνται μαζί της.

*για να συμμετέχετε στη μοναδική προσφορά δεν έχετε παρά να προσκομίσετε στα γραφεία της εκτ το διαβατήριό σας, μία άδεια τραπεζικών εργασιών και μια επιστολή που να αναφέρει το ζητούμενο ποσό, υπόψιν κ.ντράγκι ενταύθα. Θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας.



Bankfurt
Με αυτά και με αυτά οι σκληροτράχηλοι τραπεζίτες της φρανκφούρτης που συνεχίζουν το τροπάρι πως για όλα φταίει μόνο η ελλάδα (αν και πρόσφατα άρχισαν να λένε πως φταίει και η πορτογαλία) αρχίζουν να μένουν τραγικά μόνοι στο παιχνίδι με τις καρέκλες.

Και κοιτάξτε εδώ στα παρακάτω 2 γραφηματάκια, που έκλεψα από το zerohedge, το πόσο αθεράπευτα προβληματικό είναι όλο αυτό το παιχνίδι. Το πρώτο γραφηματάκι δείχνει το πόσα χρήματα έχει δανειστεί (βραχυπρόθεσμα πάντα εε?) το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας από την ΕΚΤ.

 

Βλέπουμε λοιπόν τους παλιούς καλούς πελάτες (ελλάδα, ιρλανδία, πορτογαλία) να βρίσκονται σταθεροί σε όλη τη διάρκεια και μάλιστα τους τελευταίους μήνες να φαίνεται πως τα δανεικά πέφτουν κιόλας. Αυτό είναι μια πλαστή εικόνα καθώς στην ουσία το τραπεζικό σύστημα μεταφέρει τα δανεικά από την ΕΚΤ στον ELΑ. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πχ, ενώ έχει δανειστεί άνω των 130δις, εμφανίζεται από τον ιούλη και μετά να πέφτει από τα 100 στα 70. Τι έγινε τον αύγουστο? Ενεργοποιήθηκε ο ELA και στην ελλάδα.
Έχουμε πει άλλωστε το πόσο σημαντικό για τα μπόνους μας είναι να φαίνονται ωραία τα νούμερα εε?

Τώρα κοιτάξτε ένα δεύτερο γκρουπ χωρών (γαλλία, ιταλία, ισπανία). Σε αυτές βλέπουμε την ακριβώς αντίθετη κίνηση. Από τον ιούλιο και μετά άρχισαν να δανείζονται όλο και περισσότερα από την εκτ. Η ισπανία εκτοξεύθηκε από τα 50δις στα 160 και βλέπουμε, η ιταλία από τα 40 στα 200 και βλέπουμε, η γαλλία από τα 20-30 στα 130 και βλέπουμε. Φυσικά αυτά τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους σε σχέση με τις μικρές χώρες του πρώτου γκρουπ, αλλά η τάση αυτή είναι καινούργια (μόλις από το καλοκαίρι και μετά) και η προσφορά ρευστότητας προχθές (και δεν φαίνεται στο γράφημα) ανεβάζει πολύ γρήγορα το σύνολο του δανεισμού, που κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το δεύτερο γκρούπ χωρών. (200 φρέσκα δις τον δεκέμβρη και 300 προχθές να υπενθυμίσω). Και σαν να μην έφταναν αυτά, είχαμε και τις απευθείας αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την εκτ το καλοκαίρι/φθινόπωρο.

Τέλος βλέπουμε το γερμανικό τραπεζικό σύστημα που ακολουθεί την εντελώς αντίθετη πορεία. Αντί να αυξάνει το δανεισμό του, τον μειώνει και μάλιστα σημαντικά από 210+ στα βαριά 50.

Τι σημαίνει όλο αυτό? Πως σε ολόκληρο το ευρωσύστημα βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που συνέβη στην ελλάδα από το 2010. Οι επενδυτές και οι καταθέτες αποσύρουν τη ρευστότητά τους από τις χώρες που θεωρούν ότι έχουν πρόβλημα και τις κατευθύνουν στην χώρα που θεωρούν πως δεν έχει πρόβλημα (παρακάτω βάζω και το γράφημα της πορείας των ελληνικών καταθέσεων για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νεότεροι και να καταλάβουμε ποια πορεία έχουν πάρει και οι υπόλοιπες χώρες με ειδικές δεξιότητες). 

 

Αυτή η τεράστια ανισορροπία που δημιουργείται στο ευρωσύστημα είναι φυσικά εντελώς προβληματική και δεν πρόκειται να μείνει σταθερό για πολύ ακόμα, παρόλους τους ποταμούς ρευστότητας με τους οποίους η εκτ προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα. Κι εντελώς ξαφνικά η ελλάδα και η πορτογαλία δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς άλλωστε τα μεγέθη των ισπανο-γαλλο-ιταλών μόνο μικρά κι αστεία σαν των πορτογαλο-ελλήνων δεν είναι.

Είμαι σίγουρος πως κάπου εδώ μια νέα κοινωνική κατηγορία στην ελλάδα θα αναφωνήσει, “ορίστε, το ήξερα πως από πίσω κρύβονται οι γερμανοί”. Αυτή η ομάδα είναι ακριβώς η ίδια ομάδα που παλιότερα θα έβρισκε πως πίσω από όλα κρύβονται κάποιοι κακοί εβραίοι, μασόνοι, αμερικάνοι (τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να είναι και τα τρία ταυτόχρονα), κομουνιστές και άλλοι συμπαθείς κακοί που ξεπηδούν συχνά πυκνά από αναλύσεις στις οθόνες των τηλεοράσεων επιπέδου χέσε ψηλά κι αγνάντευε. Καταλαβαίνετε εξίσου πως εγώ ζω στη γερμανία κι ως εκ τούτου είμαι ένας πράκτορας των γερμανών και της μέρκελ οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστέψετε λέξη απ’ όσα λέω (κι επειδή είμαι και στα σύνορα μπορεί να είχα και διασυνδέσεις με την στάζι)

Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κάποιοι γερμανοί τραπεζίτες που θα πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι καλό για τους ίδιους. Φαντάζομαι είναι οι ίδιοι από τις αρκετές εκατοντάδες γερμανών τραπεζιτών που την πάτησαν σαν πρωτάρηδες από τις τραπεζικές κομπίνες των αμερικάνων αετονύχηδων. Σε γενικές γραμμές η επιτήδευση στην κομπίνα των γερμανών τραπεζιτών δεν συγκρίνεται με αυτή των αγγλοσαξώνων συναδέλφων τους, αλλά τι να κάνουμε που πολύ θα ήθελαν και οι ίδιοι να είναι το μανχάταν στη θέση του μανχάταν.

Για τους υπόλοιπους, τους πιο σοβαρούς ανθρώπους και τραπεζίτες (όπως θα έλεγε και ο πανούσης, ας μην τα μπερδεύουμε αυτά μεταξύ τους), η διαδικασία που βλέπουμε στην ευρώπη είναι απλώς αστεία. Βλέπετε τα χρήματα δεν είναι κάτι παραπάνω από μερικά νούμερα σ’ ένα excelάκι. Και ακόμα περισσότερο τα χρήματα εντός της ευρωζώνης είναι ένα πολύ μπερδεμένο excelάκι. Όταν λοιπόν ο ιταλός καταθέτης παίρνει 50.000 ευρώ από τον ιταλικό λογαριασμό του και τις μεταφέρει στο γερμανικό, ο ανυποψίαστος άνθρωπος (ή ο χαζός τραπεζίτης) θα νόμιζε πως κάτι μικροί νάνοι το βράδυ ξεκινάνε από τα υπόγεια μιας τράπεζας στο μιλάνο και αρχίζουν και τρέχουν με μια σακούλα χρήματα μέχρι το μόναχο.
Στο ευρωσύστημα όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν η ιταλίδα φίλη μας μεταφέρει τα 50.000 ευρώ στο γερμανικό λογαριασμό, τότε η ιταλική τράπεζα “στέλνει” στην ιταλική κεντρική τράπεζα 50.000 ευρώ κι αυτή με τη σειρά της λέει στη γερμανική κεντρική τράπεζα πως σου χρωστάω 50.000 ευρώ. Μόλις η γερμανική κεντρική τράπεζα μάθει πως η ιταλική κεντρική τράπεζα της χρωστά 50.000 ευρώ, δίνει εντολή στη γερμανική εμπορική τράπεζα να καταθέσει στο λογαριασμό της ιταλίδας 50.000 ευρώ . Μαγικό? Καλωσήλθατε στην ευρωζώνη.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το να πηγαίνουν χρήματα στις γερμανικές τράπεζες πχ δεν σημαίνει πως οι γερμανοί γίνονται πιο πλούσιοι, αλλά πως η κεντρική τους τράπεζα έχει διάφορες κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών να της χρωστάνε μερικά ηλεκτρονικά χαρτάκια. Στην ουσία το γερμανικό ρίσκο στις υπόλοιπες χώρες με αυτή την κίνηση που δείξαμε πιο πάνω δεν μειώνεται, αλλά μετατοπίζεται από τα χέρια των ιδιώτων στα χέρια των κεντρικών τραπεζών. Ακριβώς δηλαδή η ίδια κίνηση που βλέπουμε 3,5 χρόνια τώρα. Ιδιωτικό χρέος και ρίσκο των κατά τεκμήριο πιο πλούσιων κομματιών της δύσης μεταφέρεται από τους δικούς τους λογαριασμούς, στους λογαριασμούς των κρατών. Καθόλου καθησυχαστικό αν είσαι σοβαρός γερμανός τραπεζίτης, δεν βρίσκετε ?


Σκεφτείτε το σαν ένα παιχνίδι μονόπολης. Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάποιος να μαζέψει όλα τα σπίτια και τα χρήματα, αλλά άπαξ και συμβεί, το παιχνίδι τελειώνει και τα χρήματα και οι κάρτες, που μέχρι πριν λίγο όλοι πάλευαν γι’ αυτά, ξαναγίνονται απλά χρωματιστά χαρτάκια. Και τα σπίτια και τα ξενοδοχεία φτηνές πλαστικές απομιμήσεις. Αν λοιπόν ο χαζός γερμανός τραπεζίτης μαζέψει όλα τα χαρτάκια, το μόνο που θα μείνει, θα είναι να του δώσουμε τα συγχαρητήριά μας και μια αναμνηστική κονκάρδα πως κέρδισε στο παιχνίδι της ευρωπαϊκής μονόπολης
 


…and Buttheadson

Και λίγο στα δικά μας. Ο παπαδήμος σκέφτεται λέει να φορολογήσει τα εισοδήματα από ενοίκια τεκμαρτά στο 20% ανεξαρτήτως του ύψους τους. Μια κίνηση που θα κλέψει από την άρση της φορολόγησης των καγιέν πριν από ένα μήνα, την επίζηλη πρώτη θέση στον κατάλογο με τις πιο ηλίθιες οικονομικές αποφάσεις.
Εντάξει καταλαβαίνω πως το παιδί δεν διάβασε ποτέ πολιτική οικονομία τρίτης λυκείου για να έχει τόσο βαθιές γνώσεις οικονομικών και επίσης καταλαβαίνω πως έχει τόσα φιλαράκια που έχουν μειώσει τα έσοδά τους λόγω της πτώσης των ενοικίων. Αυτό που δεν θα αντέξω όμως, είναι ότι θα βγει το γνωστό μπαλέτο από παπαγαλάκια (ξέρετε, καθημερινή και σία) προκειμένου να υπερασπίσουν αυτή την κίνηση που θα βοηθήσει (μαντέψτε τι?), ε ναι, βρε κουτά, την ανάπτυξη φυσικά
Κι εκείνα τα μερικά δις που θα προστεθούν στο έλλειμμα από την κίνηση, μην είστε τόσο μικρόψυχοι, καμία ανάπτυξη δεν έρχετε χωρίς θυσίες.

Οι ελληνικές τράπεζες από την άλλη κρατάνε την αναπνοή τους να πάει καλά το PSI++ διότι έχουν να κερδίσουν πολλά από τη διαδικασία. Γιατί στην ουσία θα έχουν ένα αντίστροφο κούρεμα. Από την όλη ανταλλαγή των ομολόγων θα χάσουν γύρω στα 25-27δις ευρώ και την ίδια στιγμή στην άλλη τσέπη θα πάρουν 50δις από το κράτος, όπως κανείς πια δεν διαψεύδει. Είναι το πρώτο κούρεμα ομολόγων κατά το οποίο αυτός που τα κουρεύει προσφέρει 50% παραπάνω χρήματα σε αυτόν που κουρεύεται. Όσο για τον λογαριασμό θα έρχεται σε μορφή 11.000.000 καθημερινών υποθέτων. Για το δικό σας καλό.

Και γιατί κρατάνε την αναπνοή τους, αφού ο παπαδήμος είναι φίλος τους? Διότι σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, οι υπόλοιποι ομολογιούχοι όπως έχουμε εξηγήσει δεν είναι σίγουρο πως θα συμφωνήσουν με τους όρους. Κι αν δεν συμφωνήσουν, πάει και το δωράκι προς τις τράπεζες και θα πρέπει να τρέχουν να βρίσκουν άλλον τρόπο να τα ζητάνε από τους ευρωπαίους κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα συμβεί (και να τα χρεώνουν στο λογαριασμό μας φυσικά).


Αυτά και επιστρέφω σύντομα στη μαγεία της τεχνικής που έχω αφήσει μισή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.