Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οδηγός Επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες

Σε περίπτωση ακραίων συνθηκών πρέπει να ξεπεράσουμε για να επιβιώσουμε:
·           Το κρύο
·           Τη νύστα
·           Το φόβο
·           Την ανησυχία
·           Τον πόνο (από τραυματισμό ή ασθένεια)
·           Την πλήξη
·           Τη μοναξιά
·           Την απομόνωση


Πώς πρέπει να είμαστε ντυμένοι, όταν κάνει πολύ κρύο για να μην κρυώσουμε
και να μην έχουμε συμπτώματα υποθερμίας
(σε περίπτωση που βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι χωρίς καμία παροχή θέρμανσης
ή βρισκόμαστε λόγω έκτακτης ανάγκης στην ύπαιθρο)
1.        Τα ρούχα πρέπει να είναι ευρύχωρα, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
2.        Αποφεύγουμε την υπερθέρμανση έχοντας εξασφαλίσει τον εξαερισμό του σώματος.
3.        Διατηρούμαστε στεγνοί μέσα έξω.
4.        Αν ιδρώσουμε, κρυώνουμε περισσότερο και χάνουμε υγρά.
5.        Κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιούμε εφημερίδες ως μονωτικό θερμότητας, ώστε να μη χάσουμε από συγκεκριμένα σημεία του σώματος τη θερμότητά μας.
6.        Το σώμα χάνει θερμότητα κυρίως από τις αρθρώσεις (μασχάλες, αγκώνες, πίσω μέρος των γονάτων), γι' αυτό βάζουμε τσαλακωμένο κομμάτι εφημερίδων σε αυτά τα σημεία.
7.        Αν υπάρχει ευαισθησία λόγω παλιότερων ασθενειών (πνευμονία, βρογχίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα), βάζουμε ένα στρώμα εφημερίδων και στο θώρακα και τα πλευρά.
8.        Σε πιο έντονο κρύο, καλύπτουμε και τους μηρούς μας με διπλωμένες εφημερίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι εφημερίδες να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Πώς διατηρούμε τα υγρά του σώματός μας
Ένας μέσος άνθρωπος χάνει 2-3 κιλά υγρών την ημέρα από το δέρμα (ιδρώτας) και με τα ούρα.
Ακόμα και αυτός που κάθεται στη σκιά χάνει 1,5 λίτρα την ημέρα.
Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά στο σώμα μας:
1.        ξεκουραζόμαστε
2.        δε μιλάμε άσκοπα
3.        δεν καπνίζουμε
4.        αναπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα
5.        μένουμε ψύχραιμοι
6.        μένουμε σε σκιερό μέρος
7.        δεν τρώμε λιπαρές τροφές και δεν καταναλώνουμε αλκοόλ, γιατί χωνεύονται δύσκολα και χρειάζονται πολλά υγρά από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη.
8.        Η απώλεια υγρών από τον οργανισμό προκαλεί κράμπες των μυών.
9.        Μικρή ποσότητα αλατιού σε κάθε γεύμα προλαμβάνει τις κράμπες.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Ποιους φακούς να προτιμάμε και για ποιο λόγο;
·           Μικρούς φακούς τύπου led, που να λειτουργούν με μία μπαταρία τύπου ΑΑ.
·           Χαρακτηριστικά: σε σχέση με τους φακούς με κοινό λαμπάκι μάς προσφέρουν καλύτερη φωτεινότητα και εξοικονόμηση ενέργειας (μεγαλύτερη ζωή της μπαταρίας) και αντέχουν πολύ περισσότερη χρήση χωρίς να καούν.
·           Προτιμούμε αυτούς που έχουν μεγεθυντικό φακό (στη λάμπα τους) και επιλογή παλλόμενου φωτισμού (alarm) για ειδοποίηση βοήθειας.
·           Χρησιμοποιούμε μόνο απλές μπαταρίες και όχι επαναφορτιζόμενες.
·           Αν οι μπαταρίες αδειάσουν, τις αφήνουμε στον ήλιο για να τις χρησιμοποιήσουμε και πάλι έστω για λίγο.
·           Έχουμε πάντα εφεδρικές μπαταρίες.
·           Αν θέλουμε να προστατέψουμε το φακό από την επαφή με το νερό, τον καλύπτουμε με προφυλακτικό.

ΦΩΤΙΑ
Τρίγωνο της φωτιάς
Για να υπάρξει φωτιά πρέπει να έχουμε 3 φυσικά στοιχεία:           
·           Θερμότητα,
·           Καύσιμη ύλη,
·           Οξυγόνο.
Εάν ένα από τα τρία δεν υπάρχει, δεν έχουμε φωτιά.
Πού χρησιμεύει η φωτιά;
Η φωτιά χρησιμεύει για να ζεσταθούμε, να μαγειρέψουμε, να δούμε (φωτίζοντας ένα χώρο).
Εάν είμαστε στην ύπαιθρο και έχουμε ανάγκη βοήθειας, ανάβουμε φωτιά για να μας δουν τα εναέρια μέσα διάσωσης και, αν χρειαστεί να μείνουμε τη νύχτα έξω στη φύση, ανάβοντας φωτιά κρατάμε μακριά τα ζώα.

ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Όταν έχουμε τζάκι στο σπίτι, για να μαγειρέψουμε θα χρειαστούμε μια τριγωνική βάση (τρίποδο) περίπου 20 εκατοστά ύψος, που επάνω θα τοποθετήσουμε την κατσαρόλα για να βράσει το φαγητό.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Κόβουμε ξύλα μήκους, όσο είναι ο πάτος της κατσαρόλας σε διάμετρο:
·           Για να μην τυλίξουν οι δυνατές φλόγες την κατσαρόλα και συνεπώς, 
·           για να μην έχουμε απώλεια ενέργειας της φωτιάς καθώς επίσης,
·           για να μπορέσουμε να ανακατέψουμε το φαγητό και όταν χρειαστεί, να το βγάλουμε, χωρίς να καούμε

ΌΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ Ή ΨΗΣΤΑΡΙΑ
·         Προτιμάμε τις ξυλόσομπες που έχουν εστίες (μάτια).
·         Όταν έχουμε ψησταριά, ενεργούμε όπως στην περίπτωση του τζακιού με αντιστοιχία του μεγέθους της ψησταριάς με της τρίγωνης βάσης, της κατσαρόλας και των ξύλων.
·         Η ψησταριά πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εξωτερικό χώρο λόγω των αναθυμιάσεων.
·         Για να αποφύγουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας αλλά και για σοβαρούς λόγους ασφαλείας (μετάδοση φωτιάς), απομονώνουμε την ψησταριά από τον άνεμο, βάζοντας ένα παραβάν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν φτιάχνουμε φαγητό σε κατσαρόλα, θέλουμε δυνατή φωτιά και όχι θράκα όπως στο ψήσιμο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΞΥΛΩΝ
·         Αν θέλουμε δυνατή φωτιά για να φωτίσουμε ένα χώρο ή αν είμαστε στη φύση για να δείξουμε το στίγμα μας, χρησιμοποιούμε πεύκο, γιατί καίγεται εύκολα και βγάζει δυνατή φλόγα λόγω του ρετσινιού που περιέχει, όπως και  το  πουρνάρι.
·         Αν θέλουμε να ζεσταθούμε ή να μαγειρέψουμε και να διατηρήσουμε τη φωτιά πιο πολλή ώρα, χρησιμοποιούμε ελιά, γιατί είναι πιο συμπαγές ξύλο από το πεύκο και δεν έχει εσωτερικά εύφλεκτη ύλη όπως το ρετσίνι, ώστε να καίγεται γρήγορα.
·         Όταν δεν έχουμε αναπτήρες ή σπίρτα, χρησιμοποιούμε πλάκα μαγνησίου.
·         Φροντίζουμε να κόβουμε κλαδιά σε ύψος πάνω από το κεφάλι μας για να έχουν λιγότερη υγρασία. Αν χρειαστεί να κόψουμε κλαδάκια από όχι ξερό δέντρο, κόβουμε τα λεπτά κλαδάκια, γιατί ξεραίνονται από τον ήλιο πιο εύκολα.

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΑ
Ποια εύκολα προσανάμματα μπορούμε να πάρουμε από το εμπόριο και τι χρησιμοποιούμε, όταν αυτά μας τελειώσουν;
Ταμπλέτες στερεού καυσίμου και οινόπνευμα επειδή είναι από τα λίγα, που κατά την αποθήκευσή τους έχουν το λιγότερο φόβο ατυχήματος.
Τι χρησιμοποιούμε, όταν δεν υπάρχουν τα παραπάνω;
Παίρνουμε ένα σουγιά ή ένα μαχαίρι επιβίωσης και συλλέγουμε ρετσίνι εσωτερικά και εξωτερικά από τον κορμό ενός πεύκου.
Παίρνουμε ξερές πευκοβελόνες, τοποθετούμε σε ένα μικρό ξύλο το ρετσίνι και κολλάμε από πάνω τις πευκοβελόνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Δεν χρησιμοποιούμε κουκουνάρι στη φωτιά, γιατί το κουκουνάρι σκάει και εκτινάσσεται μέχρι 4-5 μέτρα με κίνδυνο να βάλουμε ανεξέλεγκτη φωτιά σε άλλα σημεία.
Τι εργαλεία πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας για να ανάψουμε φωτιά και να μαγειρέψουμε;
1.      τσεκούρι μικρό,
2.      μαχαίρι επιβίωσης (μέσα στη λαβή του έχει πυξίδα και διάφορα εργαλεία),
3.      πριόνι (σπαστό),
4.      σκαπτικό αναδιπλωμένου τύπου (με εξαρτήματα φτυαράκι/αξίνα),
5.      πλάκα μαγνησίου (για δημιουργία σπινθήρων φωτιάς),
6.      τρίποδη βάση ύψους περίπου 20 εκατοστών,
7.      σουγιά ή πολύ-εργαλείο (οπωσδήποτε με πένσα που θα χρησιμεύσει ως λαβίδα στα καυτά αντικείμενα ή και για χειρισμό τους σε δυσπρόσιτα σημεία),
8.      ψησταριά, σε περίπτωση που δεν έχουμε τζάκι ή ξυλόσομπα,
9.      σχάρα.
Αναλώσιμα υλικά που πρέπει να αποθηκεύσουμε;
1.      φαρμακείο τσέπης ή αυτοκινήτου,
2.      οινόπνευμα (το μπλε είναι πιο οικονομικό),
3.      ταμπλέτες προσανάμματος,
4.      φακούς τύπου led με μπαταρίες τύπου ΑΑ,
5.      κεριά κλασικού τύπου (όχι ρεσό),
6.      σπίρτα,
7.      μπαταρίες,
8.      συρμάτινο σφουγγάρι,
9.      αλουμινόχαρτο,
10.  βαμβάκι,
11.  αλάτι,
12.  εφημερίδες,
13.  σπάγγος,
14.  camel κερί για παπούτσια.
Αν δε βρίσκουμε αναπτήρα ή σπίρτα, πως ανάβουμε φωτιά με συρμάτινο σφουγγάρι, βαμβάκι και μια μπαταρία:
·         Κόβουμε ένα κομμάτι βαμβάκι και το ξαίνουμε λίγο να ανοίξει.
·         Το απλώνουμε πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι συρμάτινο σφουγγάρι και τα τυλίγουμε μαζί σε ρολό με το βαμβάκι στο εσωτερικό.
·         Ακουμπάμε τους πόλους της μπαταρίας στο σφουγγάρι και την κουνάμε γρήγορα.
·         Παράλληλα φυσάμε για να δυναμώσουμε και να διατηρήσουμε τη φωτιά.
·         Έχουμε πιο πριν ετοιμάσει πευκοβελόνες και, μόλις η φωτιά δυναμώσει, ακουμπάμε τις πευκοβελόνες σιγά σιγά επάνω της συνεχίζοντας να φυσάμε, αν χρειάζεται.
·         Αν δεν μπορούμε να βρούμε πευκοβελόνες, φτιάχνουμε λεπτές φλούδες ξύλου από κλαδιά.
·         Αν δεν έχουμε μπαταρίες, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε την μπαταρία του κινητού μας τηλεφώνου (θα χρειαστεί όμως περισσότερη προσπάθεια).
Αν δε βρίσκουμε αναπτήρα ή σπίρτα, πως ανάβουμε φωτιά με αλουμινόχαρτο, βαμβάκι, κερί camel, πλάκα μαγνησίου:
·         Παίρνουμε με το σουγιά ένα μικρό κομμάτι κερί camel και το βάζουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
·         Επάνω του βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι.
·         Ανάβουμε με την πλάκα μαγνησίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτιά αυτή παράγει καπνό με διοξείδιο και γι'αυτό δεν είναι κατάλληλη για εσωτερικό χώρο.
·         Αν δεν έχω αλουμινόχαρτο, χρησιμοποιώ ένα κούτσουρο στο οποίο έχω πριν φτιάξει ένα μικρό αυλάκι ή το καπάκι του κεριού camel (προσέχω μην καώ, αν χρειαστεί να το μετακινήσω).
·         Η συσκευασία του κεριού camel, αν είναι σωστά κλεισμένη, δεν επιτρέπει το νερό να μπει μέσα.
·         Στη μέθοδο αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι ταμπλέτας στερεού καυσίμου αντί για το κερί camel.
·         Ο καπνός είναι πιο πολύς.
Αν δεν έχουμε κεριά, φωτίζουμε ένα δωμάτιο του σπιτιού με αλουμινόχαρτο, βαμβάκι, αλάτι , οινόπνευμα, πλάκα μαγνησίου ή σπίρτα, τασάκι ή ένα μπολ πυρέξ:
·         Μέσα στο μπολ τοποθετούμε ένα τετραπλό διπλωμένο αλουμινόχαρτο.
·         Βάζουμε στο κέντρο του ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι και το καλύπτουμε όλο με αλάτι.
·         Μετά βρέχουμε καλά το αλάτι με οινόπνευμα.
·         Ανάβουμε με τα σπίρτα ή με την πλάκα μαγνησίου.
·         Το αλάτι δεν αφήνει το οινόπνευμα να εξατμιστεί γρήγορα.
·         Όσο αυτή η φωτιά καίει, ετοιμάζουμε τα υλικά για μια δεύτερη για να την ανάψουμε λίγο πριν σβήσει η πρώτη.
·         Ανάβουμε τις δύο φωτιές εναλλάξ για να έχουμε συνέχεια φως.
·         Η φωτιά αυτή είναι κατάλληλη για εσωτερικό χώρο, γιατί δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα.
Αν θέλουμε να αδιαβροχοποιήσουμε τα σπίρτα για πιθανή επαφή με το νερό, χρησιμοποιούμε λιωμένο κερί:
·         Βουτάμε μόνο τις μύτες (κεφαλή με τη πυρίτιδα) των σπίρτων στο υγροποιημένο κερί.
·         Όταν μετά θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ξύνουμε και αφαιρούμε προσεκτικά το στρώμα του λιωμένου κεριού.
·         Προτιμάμε τα κλασικά κεριά, γιατί όταν καίγονται λιώνουν και μετά στερεοποιούνται, οπότε μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε σε αντίθεση με το ρεσό, που αεριοποιείται καθώς καίγεται.
·         Κομμάτια από ήδη χρησιμοποιημένα κεριά τα τοποθετούμε σε τηγάνι που έχουμε εσωτερικά καλύψει με αλουμινόχαρτο ή σε μικρό ταψάκι (προτιμάται μιας χρήσεως).
·         Το βάζουμε στη φωτιά και, μόλις λιώσει το κερί, βαφτίζουμε σε αυτό 1-2 φορές κομμάτια σπάγκου που θα χρειαστούν ως φυτίλια και τα αφήνουμε στο τραπέζι (ευθυγραμμισμένα) να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
·         Όταν το κερί αρχίζει να κρυώνει και να στερεοποιείται, καρφώνουμε οδοντογλυφίδες για λίγη ώρα για να κάνουμε τις τρύπες που θα βάλουμε τα φυτίλια.                
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τις αφήνουμε μέχρι να πετρώσει το κερί, διότι τότε δεν θα είναι εύκολο να τις βγάλουμε ώστε να μείνουν οι τρύπες.
·         Αφήνουμε το κερί να σκληρύνει τελείως και γυρίζοντας το σκεύος ανάποδα, το παίρνουμε στα χέρια μας.
·         Περνούμε τα φυτίλια στις τρύπες από το κάτω μέρος του κεριού και το ξαναβάζουμε στο ταψάκι (ή σε όποια άλλη φόρμα).
·         Το κερί είναι έτοιμο και το σκεύος παραμένει καθαρό, γιατί είχαμε βάλει αλουμινόχαρτο εσωτερικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά χωρίς σπατάλη, γιατί δεν ξέρουμε για πόσο χρόνο θα βρισκόμαστε στις συνθήκες αυτές !!!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
(ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ - ΚΑΠΝΟΓΟΝΩΝ)

·         Θα χρειαστούμε ένα μικρό μπουκάλι νερού γεμάτο μισό.
·         Στύβουμε ένα λεμόνι και το σουρώνουμε πολύ καλά.
·         Το ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι και ανακινούμε για να ομογενοποιηθεί.

Χρήση:
·         Έχουμε μαζί μας ένα πάνινο μαντήλι.
·         Το ποτίζουμε πολύ καλά με λεμονόνερο και το ακουμπάμε στην περιοχή των ματιών με κλειστά τα μάτια.
·         Στη συνέχεια ξαναρίχνουμε λεμονόνερο στο πανί και καλύπτουμε πολύ καλά στόμα και μύτη.
·         Με τον τρόπο αυτό έχουμε προφυλάξει και τα τρία σημεία, γιατί το πανί έχει πόρους.
·         Όταν έρθουν οι πόροι σε επαφή με το νερό, δημιουργούμε ένα φυσικό φίλτρο κατά των αερίων και, επίσης, το λεμόνι, επειδή έχει οξύτητα, υδρολύει την οξύτητα του χημικού λόγω της μοριοδομής του.

Καλή Τύχη
&
Καλύτερον Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.