Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Φτάσαμε στο τέλος του Ιανουαρίου 2012 και η Ελλάδα συνεχίζει τον οικονομικό της κατήφορο. Η χώρα διαλύεται σιγά και σταθερά ενώ το κράτος είναι ανύπαρκτο. Οι άστεγοι Έλληνες και οι προσφεύγοντες στους σκουπιδοτενεκέδες για ανεύρεση τροφής συνεχώς αυξάνονται. Η Αθήνα και η επαρχία βρίσκεται στο έλεος εγκληματικών συμμοριών. Η κυβέρνηση έχει βάλει ένα ακόμα ορόσημο-τελεσίγραφο στον Ελληνικό λαό που είναι η 20η Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία εάν η Ελλάδα δεν έχει πάρει ένα ακόμα δάνειο, θα χρεοκοπήσει. Και μετά την 20η Μαρτίου θα τεθεί άλλη ημερομηνία ορόσημο η 20η Ιουνίου κ.ο.κ.

Η λεγόμενη τρόικα εξακολουθεί να προτείνει λανθασμένα μέτρα στην Ελλάδα που δεν οδηγούν στην επίλυση της κρίσης αλλά αντίθετα στην επιδείνωσή της. Προσπαθεί να επιβάλλει μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με την ηλίθια δικαιολογία ότι έτσι θα μειωθεί το εργατικό κόστος και θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις και ανάπτυξη. Παραβλέπει όμως ότι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν οι επενδύσεις είναι το κράτος να απλοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες του και να μειώσει τα τέλη στα πολλά δικαιολογητικά που απαιτεί. Παραβλέπει επίσης ότι οι μειώσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα μειώνουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση και αυξάνουν την ύφεση. Και οι επικουρικές συντάξεις; Μα αυτές δεν αποτελούν κρατική δαπάνη. Αυτά είναι χρήματα που οι εργαζόμενοι έδωσαν στο κράτος από το μισθό τους. Συνεπώς ας σταματήσει η κλοπή των Ελλήνων εργαζομένων.

Η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι δήθεν ηγέτες της ΕΕ αρχίζουν επιτέλους να αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήσαν λανθασμένα. Η κυβέρνηση ήδη σκέπτεται να μειώσει το ΦΠΑ, που τόσο εύκολα αύξησε η προηγούμενη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση ως και τα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναγνώρισε ότι τα μέτρα ήσαν λανθασμένα και αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του Ελληνικού χρέους κατά 70%. Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε σε έξι Ευρωπαϊκές εφημερίδες στις 26 Ιανουαρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «.ως προς την ειδική περίπτωση της Ελλάδος, και παρά τις καταβληθείσες προσπάθειες, ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες, ούτε η διεθνής κοινότητα κατόρθωσαν μέχρι τώρα να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.... Πολλές φορές ξεχάσαμε να σεβαστούμε τους κανόνες που εμείς οι ίδιοι υιοθετήσαμε, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών της Ελλάδος και της κυβέρνησης συνεχίζονται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του χρέους χωρίς να έχει ακόμα κλείσει το θέμα μια και οι δανειστές ζητούν ληστρικά επιτόκια της τάξης των 4-5%.

Τουλάχιστον η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση δε δέχεται την άνευ συζήτησης άμεση υιοθέτηση μέτρων της τρόικας, όπως έκανε η προηγούμενη. Είναι δυνατόν ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης να ομολογεί υπερήφανα ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο ποτέ, διότι ήταν απασχολημένος με την καταπολέμηση του εγκλήματος ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που ήταν τότε; Μα αν το είχε διαβάσει ίσως να είχε καταλάβει ότι το μνημόνιο θα αύξανε την εγκληματικότητα στην Ελλάδα, όπως ακριβώς έγινε. Και όμως παραμένει στην Κυβέρνηση. Οι εκλογές, αν ποτέ γίνουν πριν το 2013, θα οδηγήσουν σε επαναστατικά αποτελέσματα. Το ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα της αριστεράς φαίνεται να σχηματίζουν πλειοψηφία ενώ δημιουργούνται και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως το ΕΠΑΜ, το Άρμα Πολιτών κτλ.

Η λύση για την Ελλάδα είναι μία. Την έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα. Η συνολική διαγραφή του χρέους υπό την προϋπόθεση ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού. Η λύση αυτή θα κοστίσει φτηνότερα στην ΕΕ και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ορθοποδήσει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να πει στις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήσαν λανθασμένα, αναποτελεσματικά και να ζητήσει την ολική διαγραφή του χρέους. Ο ίδιος όμως θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανασυγκροτήσει τον κρατικό μηχανισμό.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
28 Ιανουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδή πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση, διατηρούμε το δικαίωμά του να μην αναρτούνται σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των αρθρογράφων ή έχουν σκοπό την διαφήμιση και την προβολή προϊόντων.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε Ελληνικά και όχι greeklish ακόμα κι αν "φοβάστε" για την ορθογραφία σας.